İstanbul’un Eminönü ilçesi bağlı Süleymaniye Külliyesi içinde yer alan Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi, dünyanın sayılı bir kaç kütüphanesinden biri hesap edilmektedir. Tam bir kitap haznesi olan Süleymaniye Kütüphanesi, cumhuriyet döneminde kabul edilen "Tevhid-i Tedrisat Kanunu" ile "Tekke ve Zaviyelerin Kapatılmasına Dair Kanun" uyarınca İstanbul'daki Yazma Eser Kütüphaneleri Süleymaniye çatısı altına alınmıştır.
Kütüphanede toplam 106 koleksiyon olup, bunlarda 70.000 cilt kadar yazma ve 120.000 basma eser yer almaktadır. Eserlerin 12.000 cilt kadarı Türkçe olup, Arapça eserlerin sayısı 50.000 kadar; Farsça eserlerin sayısı ise 3.680 cildi bulmaktadır. Koleksiyonlardan 46'sının fihristi Osmanlıların son dönemlerinde matbu olarak basılmıştır. Bunlar arasında en değerli koleksiyonlar Ayasofya, Bağdadlı Vehbi, Carullah, Damat İbrahim, Esad Efendi, Fatih, Hacı Mahmud, Hamidiye, Kılıç Ali, Laleli, Reisülküttap, Süleymaniye, Şehid Ali ve Yeni Cami olarak gösterilmektedir. Nitekim Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi'ni dünyanın gözdesi yapan da bu koleksiyonlardır.
Bazı sorunlara rağmen son dönemlerde kütüphane şartlarının iyileştirildiğini söylemek doğru olacaktır. Nitekim, Türk ve yabancı araştırmacıların, Kütüphanedeki eserlerin mikrofilm, CD, fotoğraf gibi materyalinden kopya isteklerinin karşılanması amacıyla gerekli teknik donanım mevcuttur.
Kısaca, bu dünyaca ünlü değerler haznesi araştırmacıların ve okurların yolunu beklemektedir.
1 yorum:
hala gidip görememis bu sebeple hergecen gün merakimi celbeden kütüphane..
insallah en kisa zamanda iyi bir ziyaret nasip olur bana da.
kac aydir israrla karsima cikiyor Süleymaniye Kütüphanesi adi,
aktarilan bilgiler icin tesekkürler ..
Yorum Gönder