Çarşamba, Mayıs 17, 2006

Samurai


Yapmak istediklerimden biri de bir "Samurai Tarihi" yazmaktır. Aslında çoğu Rusça olmak üzere gereken kaynağa da sahip sayılırım. Ama Japonya'yı görmeden yazılacak bir Samurai kitabı ne denli sağlıklı olabilir ki.

Samurailer, bir dönemin Japonya'sına damgasını vurmuş "kılıç erbabı" diyeceğimiz savaşçılar sınıfıydı. Savaşçılar ender toplumlarda bir silk veya bir sınıf olarak anılmışlardır. Avrupa'da şövalyeler veya Doğu'da ordu çoğu zaman bir sınıf kategorisi içinde gösterilmemişlerdir. Samurailer bu anlamda anılmaya değerler.

Samurailer, sadece birer canlı ölüm makineleri olmamışlardır. Kendileriyle birlikte bir okul ve felsefe geliştirmişlerdir. Beş Çember Kitabı bunlardan biri. Yazarı 1584 doğumlu Miyamoto Musaşi. Musaşi bir Samurai. Daha 30'una bastığında 60 döğüşü kazanmış ve karşıtlarının tamamını öldürmüştü. Ardından "Kılıç Yolu" felsefesini biçimlendirmeye başlamış. "Beş Çember Kitabı" bu felsefenin bir ürünü. Japonlarca Kensai adını alan (Kılıç Piri) Musaşi'nin bu kitabı savaş sanatının kaynakçası sayılır.

Bir geleneğin ölümü bazen acı veriyor. Samurai geleneği ölmedi, katledildi. Ve ne ilginçtir ki, bu geleneğin katili Japonya'nın en büyük imparatoru Meici olmuş. Ama Samurailik bir tutku olarak kalacak mı, söylemek zor. Çünkü Japon aklı fazlaca rasyonalist.

Hiç yorum yok: