Çarşamba, Haziran 28, 2006

Günümüzün En Büyük Türk Tarihçisi


1941 yılında doğdu. Köken olarak bir Macar. Uzmanlık alanı Türkoloji ve Türk Tarihi. Peter B. Golden, dünyanın yaşayan en büyük tarihçisi. Neredeyse 30 dil biliyor ve bir kütüphane dolasu çalışmaya imza atmış. Efsanevi tarihçiler kuşağı V. V. Barthold, Z. V. Togan, Gy Nemeth çizgisini sürdüren birkaç isimden biri. En önemli özelliği ise dille tarihi birleştirmiş bir araştırmacı olmasıdır.

Golden 1967 yılında Queens Gollege Tarih Bölümünden mezun olmuş ve ardından soluğu Ankara Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinde almış. Burada yüksek lisans eğitiminin ardından doktora çalışmaları için Colombia Üniversitesine gitmiş. 1969 yılında Rutgers Üniversitesinde akademik kariyetine başlamış ve aralıksız olarak 30 yıl boyunca bu görevini devam ettirmiş 1970’de doktorsını tamamlamış. Çalışma alanları Genel Türk Tarihi, İslam Tarihi, Bizans Tarihi, Türk-Rus Tarihi, Türk Dilleri ve Macar Tarihi. Kitap, Makale, Bröşür, Madde olmak üzere yüzlerce çalışmaya imza atan Golden’i Türk okurlar 2002 yılında Osman Karatay tarafından dilimize tercüme edilen ve KaraM Yaınları tarafından basılan “Türk Halkları Tarihine Giriş” eseriyle tanımaktadır. En büyük yapıtı ise iki ciltlik “Khazar Studiest” adlı Akadémiai Kiado – Budapest 1980 yılında basılmış dev eseridir. Bu çalışmasıyla Rus tarihçilerden Artamanov’dan sonra en büyük Hazar Tarihi araştırmacısı olarak gösterilmektedir. Rusça, İngilizce, Türkçe, İtalyanca, Yunanca, Latince, Macarca çok sayıda çalışması bulunmaktadır. Halihazırda Avrasya Tarihi, Orta Asya Türk Tarihi (Cambridge Serisi) ve Türklerde Bozkır Geleneği üzerinde çalışmaktadır.

Golden’in masamın üzerinde iki eseri bulunmaktadır: Türk Halkları Tarihine Giriş ve Hazar Çalışmaları: Hazarların Kökenine İlişkin Tarihi ve Filolojik İnceleme. İlki Türkçe bir tercümesi, diğeri İngilizce. Her iki çalışma beni kıskandıracak kadar değerli ve zengin bilgiler içeriyor. Her iki eserinde de yazar Türkçe, Tibetç, Çince, Soğdca, Ermenice, Gürcüce, Moğolca, Arapça, Farsça, İbranice, SüryaniceYunanca, Latince, Etiyopca, Slavca kaynaklarda Türk tarihinin izlerini aramış ve binden fazla çalışmayı taramıştır. Şayet Türk okur genel bir Türk Tarihi okumak arzusundaysa kesinlikle Golden’in Türk Halkları Tarihine Giriş eserini tercih etmelidir.

Yazarın kendisi ile diyaloga geçmek isteyenler aşağıdaki adresi kullanabilirler:
Tel: 973 353-5410
e-mail: pgolden@andromeda.rutgers.edu
fax: 973 353-1193

1 yorum:

Arifâne dedi ki...

Nadir Hocam, kitap tanıtımların çok güzel maşallah, bu kitap da öyle, uzun ve yorucu bir çalışmanın meyvesi. Yazarın performansına hayran olmamak elde değil, verimli olmak başka bir şey. Güzel bir şey bunu insanlara ulaştırmak. Takdir ettim kendisini, tabi seni de hocam...

Eyvallah...